torstaina, kesäkuuta 30, 2016

Kuka nää kaikki oikein syö...?

Hups, jopas sitä taas vierähtikin aikaa sitten viime kerran. Täällä on otettu aika lailla rennosti lomailun merkeissä. Tai no, jotkut lomailevat ja jotkut purkavat.  Meillä alkoi niin sanotun perähuoneen remontti ja asemapäällikkö antaa tälläkin hetkellä lastulevyille, ysäri-mäntypaneleille, styroksille (!) ja villalle kyytiä. Pihalle lähti muuten tämän talon vihoviimeinen muovimattokin - oikein trendikäs marmorikuvioinen sellainen ;D Tuon katastrofihuoneen tyhjäksi saaminen oli jo itsessään viikon homma ja nyt onkin keittiö aika täynnä, kun siellä on kaikkea ylimääräistä kamaa kuten arkkupakastinta, kuivausrumpua, vaatehyllyä ja vaipanvaihtopistettä... Lähemmäs neljä vuotta ilman mm. kunnollista vaatesäilytystä on aika pitkä aika, joten olen kuulkaas tosi iloinen, kun tuo perähuone saadaan vihdoin kuntoon. Toivottavasti pian ;)




Keittiöpuutarhan viljelykset kasvavat ihan silmissä. Päällimmäisenä kysymys: "Kuka nää kaikki oikein syö?" Toisena toteamus: "Tulipas istutettua tiheään...". Kaikki näyttävät voivan niin kovin hyvin noissa viljelylaatikoissa. Noh, kyllähän niihin pari pussia kekkilää menikin. En pysynyt enää laskuissa kuinka monta multapussia kaikenkaikkiaan ostin, kun perustin tuon keittiöpuutarhan ja  kasvihuoneen sekä kasvihuoneen taakse pari viljelylaatikkoa ja pation viereen kukka- ja yrttialueet. Monta (=vähintään viisikymmentä)! Tuommoiseen kaksikerroksiseen lavakaulukseen uppoaa helposti viisi viidenkymmenen litran multasäkkiä, eikä tee edes tiukkaa. Mutta kylläpä ne nyt sitten viheriöivätkin ja on niitä kiva vaan vaikka katsella. Vihreä on kaunista :) Salaatin sekaan istutin Lidlin Cottage garden -kukkapussin, joka näyttää nyt valtaavan koko laatikon. Eipä tullut mieleen, että voisivat kasvaa noin isoiksi vaikka metrin mittaisista kukista pussin kyljessä jotain kyllä saatettiin mainita... ;) 

Ylläolevassa kuvassa ovat Viherlassilasta ostamani rungolliset kartiovalkokuuset, joiden juurelle istutin vanhat ruohosipulit ja iisopit. Lisäksi vähän timjamia, minttua ja oreganoa... Yrtit ovat minusta niin kauniita, että ensi vuonna taidan korvata niillä kokonaan kesäkukat.

Kasvihuoneen takana olevaan lavakaulukseen istutin eilen vihdosta viimein lehtikaalit. Olen pantannut niitä kasvihuoneessa, mutta nyt kun lehtiin alkoi ilmestyä reikiä, oli aika heittää ne pihalle. Nähtäväksi jää menevätkö kaalit kirppojen suuhun kokonaan vai saadaanko niistä herkkua omaan ruokapöytään.

Istutuspuuhissa joudun pitämään hanskoja, kun mulla on yleensä apulaisena tuo juuri viisi kuukautta täyttänyt typykkä. Multasormin on vähän ikävä tarjoilla tuttia suuhun tai ottaa syliin. Siksipä hanskoja on melkein joka nurkalla ja tuntuu ettei niitä sittenkään ole tarpeeksi. Sain Tegeralta laadukkaat puutarhahanskat sekä paksut ruusupensaiden leikkaamiseen tarkoitetut mokkanahkahanskat ja nyt kelpaa taas möyhiä multaa, kitkeä penkkejä ja leikata ruusuja. Hervoton ruusupuskamme onkin jo kovasti trimmauksen tarpeessa.

Pölyttäjillä on pihalla nyt kissanpäivät, kun valtava ruusupuska on täynnä kukkia, kurjenpolvet ja tarha-alpit kukkivat kilpaa ja nurmikko on yhtä valtavaa apilakenttää. Kävellessä täytyy varoa, ettei talloisi mehiläisiä. Pionit kukkivat tänä vuonna minusta aiemmin kuin viime vuonna (viime vuonna muistaakseni loppukuusta, tänä vuonna jo pari viikkoa sitten). Parisenkymmentä pionin kukkaa ovat ilahduttaneet kovasti ja surutta olen niitä ottanut maljakkoonkin ilokseni. Nautin niistä sisällä ehkä vielä enemmän kuin ulkona. Jännä nähdä kukkivatko kälyltä saadut ikivanhat pionijuurakot ensi kesänä.

Omalla apilanurmella on ihana käydä jätskieväsretkellä... kunhan muistaa varoa mehiläisiä, ja  ärsyttäviä kukkakärpäsiä, joilla myös taitaa olla joku "sesonki" meneillään ;)

Ihania, jätskinmakuisia kesäpäiviä sinne myös <3
SHARE:

perjantaina, kesäkuuta 17, 2016

Keittiö siistiksi!

Kaupallinen yhteistyö: Orthex Group


Keittiömme vietti taannoin vuosipäivää. Reilu vuosi tässä keittiössä on tullut täyteen ihan huomaamatta. Hetkeäkään ei ole kaduttanut keittiön siirto isompaan tilaan ja se, kuinka kauan keittiötä rakennettiin, on enää vain hauska, ajan kultaama muisto :) Keittiö on ollut toimiva, ihana, persoonallinen, uniikki ja kaikinpuolin mieluisa. Oikea unelmien täyttymys. Ainoa juttu mikä ihmetyttää ja ärsyttää on, että ihan samalla lailla se tämäkin keittiö sotkeentuu kuin vanha. Heh ;) Vaikka tasotilaa olisi kuinka, meidän perheellä on taipumuksena se täyttää. Välillä keittiö näyttää siltä kuin pommi olisi siellä räjähtänyt, kun joka ainoa taso ja pöytä tursuaa tavaraa. Itselläni on vielä paha taipumus ”siivota kaappeihin” eli pistän tavarat ja roinat (joiden paikka voisi olla vaikkapa roskiksessa!) laatikoihin jemmaan. Älytöntä. Laatikot ovatkin keittiömme häpeäpilkku ja yleensä kuiva-ainelaatikot ovat näyttäneet tältä...

Apua laatikoiden siistimiseen sain Orthexilta (klik), joka lähetti minulle kivan setin Gastromax-säilytysrasioita. Hetki meni itseäni keräillessä ja innostuksen puuskaa odotellessa ja eilen se viimein iski. Liekö sadepäivä tehnyt tehtävänsä, mutta hillitön siivousinto vyöryi ylitseni ja keittiö oli laitettava taas kuosiin.

Laatikot ovat nyt järjestyksessä ja muutenkin on siistiä - ainakin hetken. Vaikka ostin eilen lisää kuivatarvikkeita, kaikki mahtuivat laatikoihin ja tilaakin jäi. Aika jännä... :)

Suorakulmaiset Gastromax-rasiat ovat varsin tyylikkäitä ja toimivia. Ne pinoutuvat päällekkäin ja neljä eri kokoa tuntuvat kaikki sopivilta. Meillä rasioihin meni riisit, pastat, siemenet ja murot. Mukana oli myös kaksi jääkaappirasiaa, joita voi käyttää myös eväsrasioina. Noihin laitoin nyt hapankorppuja ja näkkärien jämät, mutta myöhemmin taidan ottaa ne jääkaappikäyttöön mm. leikkeleille. Rasioiden ja kansien läpinäkyvyys auttaa näkemään sisällön heti ja erillisiä nimilappuja ei tarvita. Kätevää.





Viimeviikkoinen kirppariostos pääsi keittiöön pienemmän teak-senkin tilalle. Tätä senkkiä kyttäsin kirpparilla kevään ajan. Hinta oli alkuunsa parisen sataa, joka tuntui vähän turhan korkealta. Joka kerta kun kävin kirpparilla, hintaa oli vähän laskettu. Viime viikolla oltiin tultu jo alle satasen, joten rohkenin jättää senkistä itseäni miellyttävän tarjouksen. Kaupat syntyi :) Tarkoitus on viedä senkki yläkerran työhuoneeseen, jonka remontti on vielä vaiheessa, mutta tämä on niin kiva kyllä tässä keittiössäkin, että taidan jatkaa senkkimetsästystä vielä niin kauan, että vastaava löytyy myös yläkertaan. Senkkejä(kään) ei voi koskaan olla liikaa, vai mitä? :)

Yhteistyössä
 Orthex Group

***

Orthex 60 vuotta!
Pohjoismaiden johtava muovisten käyttötavaroiden valmistaja Orthex Group on tarjonnut oivalluksia kuluttajien arkeen jo 60 vuotta.

Osallistu Orthex 60v-kesäkisaan facebookissa (klik)!
SHARE:

tiistaina, kesäkuuta 14, 2016

Ilta kasvihuoneessa

Eilenillalla istuttelin puulaatikoihin vähäiset kasvini esikoisen pörräillessä pienellä mönkkärillään kasvihuonetta ympäri. Välillä kun vilu pääsi yllättämään, kasvihuoneeseen oli mukava tulla lämmittelemään. Vanha, kulahtanut puusohva olikin oikein sopiva peti ja kasvihuone sai muutenkin suuren suosion. Suunnittelin ääneen, että voinkin joku kerta ottaa sinne koneen mukaan ja tehdä töitä pienen pöydän ääressä. Herra kolme vee oli asiasta kovin tohkeissaan ja hänelle olisi heti pitänyt hakea oma kone, josta katsella lastenohjelmia puusohvalla köllötellen. Sanoin, että voisimme lomalla tulla kasvihuoneeseen myös lounasretkelle ja sekin oli kuulemma hyvä idea. Ainoastaan oltiin huolissaan siitä, kun tuoleja on vain yksi... Lupasin tuoda toisenkin. Jotenkin ihanaa, kun kasvihuoneesta tuli heti meidän yhteinen kiva oleskelupaikkamme :)


Kasveja on vielä aika vähän ja ne ovat varsin vaatimattomia. Kaksi tomaattia (Totem) laitoin Green Carelta saatuun Kasvumaa-säkkiin, kaksi kurkkua (Tasty Green), muutama paprika ja naapurilta saadut vesimelonin taimet menivät laatikoihin. Vanhojen puulaatikoiden pohjat vuorasin suodatinkankaalla ja reunat multapusseista leikatuilla muoveilla. Ensi vuonna hankin niihin kunnon laarit, mutta näillä mennään nyt. Jotain muutakin tuolla kasvihuoneessa olisi kiva viljellä, mutta en oikein meinaa keksiä, mitä. Tomaattia meillä ei mene määräänsä enempää, kurkku tulee syödyksi, samoin paprikat ja jos jollain konstilla saan nuo melonit kasvamaan, niin ne tekevät varmasti kauppansa. Mutta mitä muuta siellä voisi olla...?

Aika askeettinen ja paljashan tuo lasikoppi vielä on. Odotan innolla, että kasvit alkavat sitä vehreyttämään ja peittämään. Kasvihuone on Juliana-merkkinen ja se saatiin miehen serkulta, joka ei ollut siitä yhtä innoissaan kuin minä, joka tietysti heti ehdotin, että jos kasvihuoneesta on aikomus luopua, annamme sille mielellämme hyvän kodin :) Mikään ihan piece of cake ei sen purkaminen ja uudelleenpystytys ollut, mutta onnistui kuitenkin paremmin, mitä odotin ja pelkäsin. Pari lasia meni rikki ja ne korvattiin uusilla sekä kattokennot vaihdettiin lasiin ulkonäkösyistä. Minusta tuo vihreä värikin on nyt tosi kiva, vaikka ensin kävikin mielessä mustaksi maalaaminen. Kaikenkaikkiaan ihan mahtava juttu, kun kasvihuone on taas käytössä monen vuoden tauon jälkeen. Että kiitoksia vain siitä, A&A! =)


Patio näytti eilisessä ilta-auringossa tältä. Lumikenkä-tuolit ja Karoliina-pöytä ovat Parolan Rottingista. Rottinkiahan ei missään nimessä suositella pidettävän koko aikaa taivasalla, sillä sään vaihtelu, sade ja paahde vuoronperään, aiheuttavat harmaantumista ja rottingin halkeilua. Nämä ovatkin minulla nyt testissä, että miten paljon harmaantuvat ja tuleeko muita "ongelmia". Mikäli haluat pitää rottinkikalusteita ulkona ilman katosta, kannattaa ne nostaa ainakin pahimpien sateiden ajaksi suojaan, kevyitä kun ovat.

Sateesta puheen ollen... Meillä on ollut kunnon sade viimeksi joskus toukokuun puolivälissä. Osa nurmialueista on jo ihan ruskeana kuivuudesta. Että nyt kyllä sitä sadetta välillä tännekin, kiitos!
SHARE:

sunnuntaina, kesäkuuta 12, 2016

Pihapation ja kasvihuoneen lattian tekoa

Kaupallinen yhteistyö: Lakan Betoni Oy

Viimeisen parin viikon aikana pihallamme on tapahtunut niin paljon (ja kuvia kertynyt noin miljoona), että en oikein tiedä mistä aloittaisin. Näkymät makuuhuoneen ja olkkarin ikkunoista alkavat olla ”vähän” eri kuin mitä ne olivat aiemmin. Mahtavaa, kun tämäkin piha vihdoin muuttaa muotoaan ja alkaa tulla enemmän omannäköiseksi. Työtä on toki vielä paljon (=loputtomasti), mutta pikkuhiljaa, osio kerrallaan hyvä tulee. Tälle kesää ajatuksena oli tehdä patio ja kasvihuone ja ensi vuonna sitten jatketaan pergolalla tai jollain kiinteällä katoksella, uusilla istutusalueilla ja pihapoluilla sekä kenties sillä pihasaunalla... No, aina saa unelmoida ja toisaalta ihan kivakin, kun kaikkea ei ole mahdollista tehdä kerralla. Näin jää aikaa suunnitteluun ja unelmoimiseen sekä ideoiden jalostamiseen.

Reilu kaksi viikkoa sitten aamuvarhaisella talon väen vedellessä sikeitä autuaan tietämättöminä, rekkakuski kävi tiputtamassa pihallemme pari lavallista pihakiviä. Kiitos näistä kuuluu Lakan Betonille, joka lähti toteuttamaan kanssamme paria pientä pihakiviprojektia. Osa vanhan ihmepuutarhan kituuttavista kasveista oli jo siirretty uuteen paikkaan ja tilalle tehty kasvihuoneen pohja. Alueen reunat oli kantattu huolella ja joka puolelle asennettu reunanauha. Itse alue peiteltiin huolellisesti suodatinkankailla ja sen päälle levitettiin mursketta. Tarkoitus olisi pitää nurmikko ja rikkakasvit sora-alueelta loitolla.


Kasvihuoneen lattiaksi valitsimme Lakan Betonin Antiikkikivi 60 patinan (klik). Patina on uutuus valikoimassa ja muistuttaa nimensä mukaisesti vanhaa, patinoitunutta tiiltä. Melkeinpä kuin ne vanhat purkutiileni, mutta toisin kuin ne, nämä taitavat pysyä ehjinä... ;) Into piukassa toukokuun helteisimpänä aamuna asemapäällikkö lähti työstämään kasvihuoneen lattiaa. Naputtelu sujui joutuisasti ja rälläkällä kivet menivät tarvittaessa siististi poikki. Päivän saldona oli upea lattia ja legendaarinen henkselirusketus :D Tämä oli herran ensimmäinen kerta kivihommissa, mutta työ näytti sujuvan ensikertalaiseltakin yhtä hienosti kuin ammattilaiselta. Helppoa kiveyksen työstäminen kuulemma olikin ja tässäkin hommassa tärkeintä, niin kuin monessa muussakin, on pohjatyöt, joissa ei kannata oikaista. Hyvä suunnittelu, tasainen alusta, asennushiekka ja vatupassi takaavat hyvän lopputuloksen.





Kun kasvihuoneen lattia oli saatu valmiiksi, vuorossa oli pienen pihapation teko. Tällä kohtaa olisi paikallisesta konevuokraamosta pitänyt olla minikaivuri lainassa, mutta sen kanssa tuli viivästyksiä milloin mistäkin syystä, joten asemapäällikkö totesi ettei tässä mitään kaivureita tarvita ja tarttui lapioon. ”Ei tartti käydä salilla”. Patio tehtiin Lakka Loimukivestä, josta on tullut uutuutena ruskea-valkoinen sävy mustavalkoisen lisäksi. Loimukiven pinta on kaunis, elävä ja luonnonkivimäinen. Sarjaan kuuluu kolme erikokoista kiveä ladottuna valmiiksi kuvioksi kerroksittain lavalle. Se helpottaa asennusta ja Loimukivet voikin asentaa myös koneellisesti, jos kyseessä on isompi kiveysalue. Kivien latominen 3 x 4 metrin patiollemme oli niin nopeaa, että en meinannut ehtiä ottamaan asennuskuvia ollenkaan. Meillä oli ko. viikonloppuna vieraita ja kun ehdin kamerani kanssa kuvia ottamaan, yli puolet patiosta oli jo tehty! Patio tärytettiin vielä lopuksi 90 kg täryttimellä, mutta sekin homma hoitui niin rivakasti, että kameranainen ei ehtinyt ottamaan siitäkään yhtään kuvaa.

Pihakivet ovat mielestäni tosi kivoja tämmöisiin pienempiin projekteihin kuten kasvihuoneen lattia ja patio. Onhan siisti kivilattia kasvihuoneessakin ihan eri kuin maalattia tai soramurske ja miksi se patio pitäisi aina tehdä painekyllästetystä puusta? Kustannuksiltaan pieni kiveysalue ei ole mikään älytön ja erilaisilla kivillä saa tosi paljon ilmettä pihaan ja puutarhaan. Isona plussana on myös se, että esim. kivipation tekemiseen ei tarvita timpurin taitoja! Luulen, että homma olisi onnistunut meikäläiseltäkin, jos vaan olisin ehtinyt sitä tekemään. Tällä kertaa isännällä oli enemmän aikaa ja intoa tarttua toimeen, mutta jos (toivottavasti KUN) kivialueita pihallemme joskus tehdään lisää, osallistun mielelläni itsekin niiden tekoon. Sen verran mukavalta kivien naputtelu näytti. Ja aurinkoisena päivänä voi lisäksi hankkia itselleen eksoottiset rusketusraidat :) Asentajalta tuli ainoastaan kommenttia, että hommat sujuisivat huomattavasti nopeammin, jos joku kantaisi asentajalle kiviä sitä mukaa kun homma etenee. Ettei asentajan tarvitsisi itse niitä koko ajan hakea... 

Lisää kuvia patiosta ja kasvihuoneesta on luvassa jahka olen ehtinyt laittaa kasvit paikoilleen ja vähän sisustella. Kasvihuoneen viimeisiä laseja laitettiin paikoilleen nyt viikonlopun aikana ja vihdoin tosiaan saan vietyä sinne taivasalla hyvin vaihtelevissa lämpötiloissa olleet kasvini.

Tulihan se vuokrakaivurikin sitten lopulta pihaan ja viime viikonloppu menikin mursketta ajaessa ja levitellessä pihateille. Nuoremman kuskin mielestä kaivurikyyti oli niin tappavan tylsää jurnuttamista, että hetken kyydityksen jälkeen oli pakko mennä pihakeinuun lakisääteiselle tauolle.



Suuret kiitokset Lakan Betonille mukavasta yhteistyöstä ja pihakivistä.


Käykääpä kurkkaamassa Lakan monipuolista valikoimaa sivuilla:

Sivuilta löytyy ideoita ja inspiraatiota erilaisten pihakivialueiden tekoon ja voihan siellä kuolata upeita kivitalojakin :)

TallennaTallenna
SHARE: